Du er her: Forside  -  Tourist Update  -  Tourist Update DK  -  Hier sind nackte Füße notwendig
Søg
Du er her: Forside  -  Tourist Update  -  Tourist Update DK  -  Husflidsfolk i aktion på Gåsemandens Gård: Anders har øvet sig i 30 år
Søg
Anders Kjeldsen har arbejdet med dekupørsav i 30 år. - Jeg tror slet ikke, jeg kan lade være, siger han. Foto: Cecilie Bisgaard. Anders Kjeldsen arbeitet seit 30 Jahren mit der Dekupiersäge. Ich glaube, ich könnte da gar nicht die Finger davon lassen, meint er. Foto: Cecilie Bisgaard
Anders Kjeldsen har arbejdet med dekupørsav i 30 år. - Jeg tror slet ikke, jeg kan lade være, siger han. Foto: Cecilie Bisgaard. Anders Kjeldsen arbeitet seit 30 Jahren mit der Dekupiersäge. Ich glaube, ich könnte da gar nicht die Finger davon lassen, meint er. Foto: Cecilie Bisgaard
For Ugeavisen.dk

Husflidsfolk i aktion på Gåsemandens Gård: Anders har øvet sig i 30 år
DEL Af Cecilie Bisgaard , cebpe@jfmedier.dk
07. august 2019 kl. 17:08

Når Gåsemandens Gård har åbent, kan man få en snak med de husflidsfolk, der passer gården. De er frivillige og bruger gårdens lade til at vise forskellige håndværk frem.

Nørre Bork: Den er svær at overse. På et fladt græsstykke lige uden for Nørre Bork ligger Gåsemandens Gård. Med gæs i krydsfiner ude foran ved vejen er man slet ikke om, hvad det er for et sted.

Gården er et gammelt hedelandbrug fra 1789, og navnet 'Gåsemandens Gård' kommer fra gårdens seneste ejer.

- Han hed Sigfred Christensen, og han levede af at opdrætte og sælge gæs. Han lavede og solgte også trehjulede BMW'er, og historien er, at da han døde, der var der fem af dem her på gården, fortæller Lissi Kjær Christensen, der er frivillig på gården, som er en del af Ringkøbing-Skjern Museum.

Gåsemandens Gård
  • Adresse: Galgebjergevej 20, 6893 Hemmet.Åbningstider: Hver søndag og mandag i juli og august klokken 10-16.

    Priser: Voksne: 30 kroner. Børn under 18 er gratis i følge med voksne.

    Attraktioner: Der er altid nogen, der viser et håndværk frem. Man kan få en snak med dem om håndværket og om husflid generelt - og alt andet mellem himmel og jord.

    Gåsemandens Gård

    Adresse: Galgebjergevej 20, 6893 Hemmet.

    Öffnungszeiten: im Juli und August sonntags und montags von 10-16 Uhr.

    Preise: Erwachsene: 30 DKK. Kinder unter 18 J. in Begleitung eines Erwachsenen kostenlos.

    Attraktionen: Hier sind immer Ehrenamtliche, die ein Handwerk zeigen. Mit ihnen kann man sich über ihr Handwerk und auch über das Handwerken und Handarbeiten ganz allgemein unterhalten - und auch über viele andere. interessante Dinge.

Husflidsudstilling

I 1990 døde Sigfred Christensen, og da han ingen arvinger havde, overgik ejendommen til staten.

- Der var nogle tilhørende græsarealer, som Naturstyrelsen har fået, men gården blev overdraget til museet, som åbnede i år 2000, fortæller Lissi Kjær Christensen.

Hun er formand for Ringkøbing Amts Husflid, der står for den daglige drift af Gåsemandens Gård.

- Vi har åbent ni weekender om året, og vi er tre, der deles om det. Så det går lige, griner hun.

Fordi den lokale husflidsforening står for driften, har de hvert år en udstilling i et af gårdens rum.

- Da Husflidsmuseet lukkede, blev alle tingene derfra opmagasineret i Skjern. Så hvert år tager vi nogle ting derfra og laver en udstilling. Lige nu er det blandt andet læderarbejde og karvskæring, siger hun og peger på tasker i læder og runde træudskæringer.

Også flere af gårdens møbler kommer fra det lukkede museum.

Altid kaffe på kanden

På vej ud af Ringkøbing Amts Husflids udstillingsrum retter Lissi Kjær Christensen på en gammel symaskine.

- Den flytter sig en gang imellem. Her må man godt røre ved de fleste af tingene. Husflidsfolk ser bedst med fingrene. Det gør jeg også selv, siger hun og går ind i køkkenet.

Her står en flaske med en klar væske, en lyseblå termokande og matchende krus.

- Der altid kaffe på kanden. I starten var det på en Madam Blå, men det er svært at holde varm, når vi ikke må bruge komfuret. Så nu er det en blå termokande i stedet for. Vi serverer ikke te og sodavand, for det har man ikke drukket på et husmandssted som her. Så det er kaffe og hyldeblomstsaft, siger hun.

En gine til toilettet

Turen fortsætter ud i den gamle stald. Her har et par gæs i krydsfiner også fundet en plads.

- Før i tiden stod de udenfor, men de blev ved med at vælte i vinden, så de kom indenfor i stedet, siger Lissi Kjær Christensen, mens hun åbner døren til gårdens gamle toilet.

- Du kan godt se, jeg mangler lige en gine her. Folk er ikke berøringsangst, så de tager fat i døren og kigger ind. Jeg kan lige se, at nogen tager fat i døren og får sagt undskyld, før de overhovedet får set, hvad det er, griner hun.

Herefter går turen til Gåsemandens lade.

Har savet i 30 år

Den gamle lade er der, hvor husflidsfolkene holder til. Det er her, Lissi Kjær Christensen sælger billetter, men det er også her, man hver åbningsdag kan opleve folk, der er i gang med et håndværk. I dag kan man opleve pilefletning udenfor, og indenfor sidder Anders Kjeldsen, der arbejder med dekupørsav.

- Jeg saver figurer, som jeg selv har tegnet. Primært i træ, men jeg arbejder også med metal og horn og ben. Det er en meget alsidig sav, siger han.

Figurerne er en form for puslespil. Man kan skille dem ad, og så se, om man kan samle dem igen. En af de nemmere figurer uden for mange detaljer kan Anders Kjeldsen lave på et kvarter.

- Jeg har savet i 30 år, så jeg har øvet mig lidt, griner han.

- Det er selve processen, man får noget ud af. Ikke det, der kommer ud i sidste ende. Glæden ved at bevise for sig selv, at man kan - følelsen af, at det lykkes - den følelse får man kun, når man bruger fingrene på den her særlige måde, siger Anders Kjeldsen.

Han starter saven igen, og ind i butikken kommer en tysk familie, der har en ugebillet til museerne.

- Der er mange, der kommer her over middag. Vi er et lille sted, så det tager ikke så lang tid. Så man kan snildt køre forbi, når man har været på Bork Vikingehavn, siger Lissi Kjær Christensen.

Foto: André Thorup
Henny og Claus i den gode smags tjeneste: Delikatesseforretningen er i vækst
Deltag her
Læs mere her
Sommerland. Beach Bowl i Søndervig.
Foto: Mads Dalegaard
"Fantastisk med sådan et sted, når der er dårligt vejr"
Deltag her
Læs mere her
Esbjerg Ribe Varde Tønder
Rundvisningstur i veteranbus på Jettes Strudsefarm. Foto: Mads Dalegaard
Regnvejr og nap i fingrene på Jettes Strudsefarm
Deltag her
Læs mere her

Jysk Fynske Medier

Alle ugeaviser under ugeavisen.dk er en del af Jysk Fynske Medier. Læs mere om koncernen her:

  • ❯ Læs mere om koncernen
Ugeavisen.dk forside